Johanne Christensdatter (1731 - 1805)

116 af 128 - Johanne Christensdatter

bliver født i Klæstrup i Jerslev sogn i slutningen af februar eller i begyndelsen af marts 1731. Hendes forældre er Christen Christensen og Johanne Pedersdatter, der er en datter af Peder Thomisen af Klæstrup. Johannes mor er således en søster til Birgithe Pedersdatter, som er gift med Anders Jørgensen af Øster Brønderslev under familien Christensen. Da Johanne Christensdatter er blevet døbt i Jerslev kirke søndag den 4. marts 1731, skriver præsten:

D 4 Marts døbt et Ægte barn / Johanne / Christen Christensens og Johanne Pedersdatters i Klæstrup. Testes: Laurids Christensen, Oluf Nelsen [Nielsen], Christen Knudsen, Peder Tommesens Hustru og Christen Lauridsens Hustru, alle af Klæstrup
[Peder Tommesens Hustru, Karen Olufsdatter, er mormoren til den lille pige.]

Johanne Christensdatter har en lillesøster ved navn Maren Christensdatter, som er født i 1717, og som hun to gange er fadder for. Maren bliver gift med Niels Olesen af Klæstrup. Desuden har Johanne måske en bror ved navn Ole Christensen af Klæstrup. Oluf Christensen er født i 1723. Johanne er fadder for Ole, der bliver gift med Mette Jensdatter. Desuden har Johanne storesøsteren Karen Christensdatter, der er født i 1728, og som bliver gift med Stephen Nielsen af Klæstrup.

Johanne Christensdatter bliver konfirmeret omkring 1746, men der kendes ingen oplysninger om konfirmationen.

Johanne Christensdatter af Klæstrup er første gang fadder i Jerslev kirke den 12. juli 1761, idet Stephen Nielsen og søsteren Karen Christensdatter af Klæstrup får døbt datteren Johanne Stephensdatter, der opkaldes efter sin mormor, Johanne Pedersdatter. Andre faddere er broren Ole Christensen af Klæstrup, Jens Nielsen og Niels Stephensen af Jerslev samt Maren Jensdatter af Klæstrup.

Den 27. september 1761 er Johanne Christensdatter igen fadder i Jerslev kirke og denne gang for broren Ole Christensen og Mette Jensdatter af Klæstrup. Johannes bror får denne dag døbt en datter med navnet Karen Olesdatter. Andre faddere er Jens Møller, Jens Thomsen, Peder Christensen og Maren Jensdatter af Klæstrup.

Johanne Christensdatter af Klæstrup i Jerslev sogn bliver trolovet til den Jens Andersen af Langthjem tirsdag den 22. november 1763, og den fremtidige ægtemand er 15 år ældre end Johanne selv.

Johanne Christensdatter og Jens Andersen bliver bliver da også viet til hinanden, hvilket sker søndag den 8. januar 1764 i Jerslev kirke.

Søndag den 4. november 1764 er Jens Andersens hustru, Johanne Christensdatter, fadder til en lille pige, der døbes Anne Marie Stephensdatter. Pigens forældre er Stephen Nielsen og Johannes søster, Karen Christensdatter af Jerslev by. Andre faddere ved dåbsfadet er Jens Nielsen af Klæstrup, Ole Christensen af Sterup, Lars Nielsen af Jerslev samt Maren Jensdatter af Klæstrup.

Johanne Christensdatter bliver mor til Ingeborre Jensdatter, som fødes mellem den 16. og den 24. juli 1765, i Langthjem i Jerslev sogn, idet pigen døbes den 24. juli 1765 i Jerslev kirke.

Søndag den 9. november 1766 står Johanne Christensdatter fadder til en pige, som døbes Helle Olesdatter. Helles forældre er Ole Christensen og Mette Jensdatter af Klæstrup.

Johanne Christensdatter efter 1766

Johanne Christensdatters mor, Johanne Pedersdatter, dør i anden halvdel af februar 1768, hvor Johanne Christensdatter altså er omkring 37 år gammel. Johanne Pedersdatter begraves på Jerslev kirkegård den 21. februar 1768

Onsdag den 31. august 1768 får Stephen Nielsen og Karen Christensdatter i Jerslev by en søn, der døbes Mads Stephensen i Jerslev kirke, og Johanne Christensdatter står atter fadder for familien.

Søndag den 21. maj 1769 har Ole Christensen og Mette Jensdatter i Klæstrup fået en datter, der døbes Johanne Olesdatter. Som fadder til hende er naturligvis Johanne Christensdatter endnu engang.

Søndag den 1. september 1771 står Johanne Christensdatter atter fadder. Drengen døbes Christen Nielsen, og hans forældre er Niels Olesen og Maren Christensdatter i Klæstrup.

Den 23. oktober 1774 står Jens Andersens hustru af Langthjem, Johanne Christensdatter, fadder til en uægte pige, der døbes Anne Cathrine Nielsdatter. Den lille piges mor er Karen Jensdatter af Langthjem, og som udlagt barnefar er Niels Jensen, der tjener hos hr. Truels Madsens enke i Aalborg.

Den 21. maj 1778 er Jens Andersens hustru af Langthjem, hvilket jo er Johanne Christensdatter, endnu engang fadder i Jerslev kirke. Det er nu Christen Christensen og Karen Jensdatter af Langthjem, som har fået sønnen Jens Christensen. Andre faddere er Christen Hansbech af Jerslev, Jens Stokbroe af Aalstrup, Øster-Christen [Christen Jensen] af Klæstrup samt Ane Kirstine i præstegården i Jerslev.

Den 15. november 1778 er Johanne Christensdatter omtalt som Jens Andersens hustru af Langthjem atter engang fadder i Jerslev kirke. Denne gang er det for Knud Bertelsen og Maren Nielsdatter af Jerslev, der har fået sønnen Bertel Knudsen. Andre faddere er Jens Berthelsen, Knud Othsen af Jerslev, Christen Knudsen af Klæstrup samt Maren Othsdatter i byen, hvilket må være Jerslev.

Jens Andersens hustru af Langthjem, dvs. Johanne Christensdatter, er fadder i Jerslev kirke den 24. september 1780. Det er Knud Bertelsen og Maren Nielsdatter af Jerslev, der får døbt deres datter med navnet Maren Knudsdatter. Andre faddere er Jens Bertelsen, Knud Othsen, Peder Bertelsen af Jerslev og Karen Knudsdatter af Jerslev.

Ved folketællingen den 1. juli 1787 bor Johanne Christensdatter på boelstedet Langthjem i Jerslev sogn sammen med ægtemanden, datteren Ingeborg og sin kommende svigersøn.

Johanne Christensdatter lever sammen med ægtemanden, sin datter og svigersøn på gården i Langthjem i Jerslev sogn indtil september 1798, hvor ægtemanden, Jens Andersen, går bort i en alder af 82 år.

Ved folketællingen den 1. februar 1801 lever Johanne Christensdatter stadigvæk hos sin datter og svigersøn på boelstedet i Langthjem i Jerslev sogn:
Bertel Sørensen                44 år      Mand                  Husmand med jord, urmager og snedker
Ingeborg Jensdatter          36 år      Hans kone
Jens Bertelsen                  15 år      Hans børn
Søren Bertelsen                  8 år      Hans børn
Johanne Christensdatter     72 år      Enke    Konens moder

Johanne Christensdatter dør i løbet af de første dage af september 1805. Johanne bliver altså 74 år gammel. Da Johanne er begravet på Jerslev kirkegård den 8. september 1805, skriver præsten følgende en noget forkert alder på hende:

D 8 Septbr   Begr. Enken Johanne Chrisensdatter af Langthiem    66 år

Nyeste kommentarer

17.11 | 14:53

Søn, Peder på afgangsliste 1824 til Kastbjerg Mølle. Ft 1834 i Kastbjerg,...

29.10 | 08:52

Bodil Sørensdatter Bor i Demstrup, gift 2 med kromand Jens Ch...

29.10 | 08:48

Se Sem kirkebog 1718 - 1797 Ny udg. opsl. 71 Søn Niels Sørensen,- død N...

29.10 | 08:15

Hej Henrik Anne Cathrine er d.a. Jens Sørensen og Karen Jensdatter i Dalb...