Ricardt Mejlby (1935 - 2016)

Ricardt Mejlby

bliver født søndag den 10. februar 1935 i Fårup Stationsby i Fårup sogn. Ricardts forældre er Anton Mejlby og hustru Karna Kristense Emilie Jørgensen. Han bliver døbt i Fårup kirke den 3. marts 1935 af byens sognepræst Henning Lund-Sørensen. Som faddere indskrives drengens fars forældre, arbejdsmand Niels Christian Mejlby og hustru Nielsine Mejlby af Asferg, samt drengens mors forældre, arbejdsmand Rasmus Jørgensen og hustru Kaja Jørgensen af Asferg.

Den 20. juni 1936 dør Ricardt Mejlbys farfar, Niels Christian Mejlby, i Asferg.

Omkring 1936/37 flytter familien med Ricardt Mejlby til Asferg, idet de har overtaget farmorens Nielsine Knudsens hus i Asferg. Huset bliver revet ned i 1939, og der bliver bygget et nyt hus i 1940, hvilket står på adressen i Asferg den dag i dag.

Ricardt Mejlby starter i skolen i Asferg i 1942 under 2. verdenskrig. Familien bor nu i et hus ved siden af gården Motoft inde i Asferg by. Børnene kunne plukke lige så mange moreller, som de orkede fra træerne på alléen op til Motoft. Motoft var gården, hvor hans morfar også havde været nogle år tidligere.

De tyske soldater opholdt sig i Asferg forsamlingshus, som Mejlby-børnene skulle passere på vej til skole. Efterårsferien blev anvendt til at grave kartofler op i Kåthede, men børnene havde det sjovt, når de gik frem og tilbage, hvilket Ricardt Mejlby også gjorde.

Anden verdenskrig slutter i 1945, og det var derefter småt med arbejdsmuligheder i Midtjylland for Ricardt Mejlbys far. Familien bryder derfor op i 1947, hvor den flytter til Vemmetofte på Stevns, idet der er arbejde at få på Vemmetofte Gods. Ricardt er flittig i skolen og modtager i sin tid på Vemmetofte skole en flidspræmie fra Vemmetofte kloster. Det var en bog om fugle.

Efter et halvt år i Vemmetofte flytter familien med Ricardt Mejlby videre til Holmegård ved Holme Olstrup. Det var en større by, hvor skolen havde seks klassetrin, og hvor Ricardt derfor går i femte klasse.

Et år senere bryder familien igen teltpælene op og flytter til Køng. Familien bliver i Køng mellem et halvt og et helt år og flytter derefter videre til Sallerup i Køng sogn, hvor Ricardt Mejlby forlader skolen i anden klasse. Det var nemlig en skole, hvor der kun var to klasser på skolen.

Ricardt Mejlby af Sallerup bliver konfirmeret i Køng kirke den 3. april 1949. Om forældrene skriver præsten, at faren, Anton Mejlby, er fodermester på Sallerupgaard. Desuden skriver præsten, at Ricardt er født den 10. februar 1935 i Fårup i Jylland.

Ricardt Mejlby mellem 1949 og 1958

Familien med Ricardt Mejlby forlader nu Sallerup i Køng sogn og flytter til Tybjerglille i Tybjerg sogn et halvt års tid, før den flytter videre til Lundegårde ved Præstø. Ricardt sendes nu ud og tjene til føden på en gård uden for Præstø. Efter et halvt år på denne gård, får han ansættelse på en gård i Dyrlev i Beldringe sogn. På gården i Dyrlev er der foruden heste og køer også bævere. Ricardt finder det interessant at passe og studere disse dyr og holder af dyr resten af sit liv.

Mens Ricardt Mejlby er på gården i Dyrlev, får han sin første cykel med kadangtræk, som han nyder at køre rundt på.

Ricardt Mejlby får efter Dyrlev arbejde på en gård i Bårse, som er beboet af fire søskende. Nogle af dem var lidt mærkelige, men han bliver også kun på Bårse-gården i et halvt års tid.

Efter Bårse flytter Ricardt Mejlby ned til sin familie i Præstø, hvor han får arbejde på slagteriudsalget. Et halvt år efter er Ricardt blevet 18 år i 1953, og det er tid til at springe soldat. Ricardt er to år ved militæret og bruger det ene på Sjælland og det andet i Jylland.

Da soldatertjansen er overstået får Ricardt Mejlby arbejde på et dansk skib i 1956. Han er med dette skib bl.a. i Canada, Skotland og Fransk Vestafrika for at slutte af i Nigeria, hvor skibet løber langt op ad en flod for at blive losset med træstammer. Skibet returnerer derefter til København, hvor Ricardt afmønstrer.

Ricardt Mejlby sejler derefter med et norsk skib på rutefart mellem København og Oslo et halvt års tid. Det var meningen, at Ricardt skulle fortsætte med arbejdet på Oslo-skibet, men på en ferie i Præstø falder Ricardt ned af en lofttrappe, så han er nød til at opholde sig i ro et stykke tid. I løbet af denne periode forelsker han sig i ekspedienten i den lokale købmandsforretning i Skibinge Hestehave, og pigen hedder Lis Vibeke Andersen.

Ricardt Mejlby får sin første motorcykel, som er en DKV. Det er nærmere en stor knallert end en motorcykel, og i deres senere bryllupssang siges da også, at Lis måtte gå op ad bakkerne, fordi DKV’en ikke kunne trække begge op på samme tid.

Ricardt Mejlby finder sig derfor en plads på en gård i Ambæk i Jungshoved sogn hos et ældre par. Derefter finder han en ny plads i Bårse. Foruden parret på gården, som havde to børn, er der to karle og en pige. Ricardt er glad for at være på gården i Bårse og bliver der et år, selv om det er svært, når weekenden er ovre, at forlade Lis og køre til Bårse, hvor der var is på vinduer, vægge og i sengen.

Lis Vibeke og Ricardt Mejlby finder sig derefter en lejlighed i Hestehaven i Præstø ved siden af købmanden, som Lis Vibeke arbejder for. Ricardt får arbejde på Præstø foderstof, og om vinteren arbejder han på malteriet.

Ricardt Mejlby mellem 1958 og 1980

Kæresten Lis Vibeke bliver gravid i midten af 1958, så Ricardt Mejlby og Lis får travlt med at gifte sig. Brylluppet står i Mern kirke den 12. juli 1958. En måned senere tager de på bryllupsrejse til Jylland på motorcykel, hvor de bl.a. besøger Ricardts halv-moster, Katrine Jørgensen, som bor i Tebstrup syd for Skanderborg. DKV’en er i mellemtiden blevet skiftet ud med en rigtig motorcykel, nemlig en Java 2,5.

Resultatet af graviditeten bliver Mai-Britt Mejlby, som fødes den 2. januar 1959 på Fakse sygehus, hvor Ricardt Mejlby altså bliver far for første gang. Det er i øvrigt samme dag, hvor Sovjetunionen opsender sin allerførste raket ud i rummet.

Ricardt Mejlbys datter, Lise-Lotte Mejlby, bliver født to år senere den 26. januar 1961 på Hestehavevej i Præstø. Fødslen foregår så hurtigt, at Lotte bliver hjemmefødt, da der ikke er tid til at komme til Næstved hospital.

Nu er vi i en periode, hvor det var umuligt at finde arbejde på Sydsjælland, så Ricardt Mejlby kører til Slangerup i Nordsjælland, hvor hans storesøster Doris bor, for at finde et arbejde der. Ricardt finder et værelse på et pensionat i Slangerup by og bor der i 10 måneder. Han finder arbejde på fabrikken Cavallo i Jørlunde, der laver køkken- og kantinemøbler.

Ricardt Mejlby får hurtigt sin første bil. Det er en Renault ”hønse”-vogn, som købes på Hestehavevej i Præstø, hvor der dengang var en brugtvognsforhandler. Han kører derfter ofte til Præstø for at besøge sin hustru og sine to børn. Hønsevognen havde oprindeligt ikke noget vindue bagude til, så en sådan rude får han isat.

Ricards Mejlbys hustru, Lis Vibeke, flytter derefter også til Nordsjælland, hvor de bor hos en ungkarl i 10 måneder, før de får et af de huse på Ahornsvej i Jørlunde, som Cavallo bygger til sine medarbejdere. Der bliver Ricardt tredje barn, Henrik, født den 8. marts 1964. Familien skifter Renaulten ud med en lille Citroën. Den kører rimeligt skidt.

Familien Ricardt Mejlby køber senere hen en Fiat, og den bliver igen senere udskiftet med en brun Lada.

Familien Ricardt Mejlby bor i huset på Ahornsvej 1 i Jørlunde i de tyve år, hvor Ricardt arbejder for Cavallo med at køre varer ud til forretningskæder og hente materialer hos underleverandører. I nogle af årene har familien hunden Nalle, der racemæssigt er en blandingshund. Det var en stille hund, men ikke når den sad i bilen, for bilen beskyttede den mod alle. Senere får de hunden Doggy, der opnår at blive rigtig gammel.

Ricardt Mejlby efter 1980

Ricardt Mejlby siger op på Cavallo tidligt i 1980 og får arbejde på Statens Seruminstituts avlsgård i Allerød. Familien er derfor tvunget til at flytte og køber et gårdhavehus på adressen Løven 31 i Ølstykke. På avlsgården passer Ricardt en stald med kaniner, hvilket er et job, som han holder meget af.

I gårdhavehuset har Ricardt Mejlby en papyrus-plante, som han passer og plejer, og den bliver stor og flot. En sommerdag irriterer den dog Ricardt så meget, at han griber fat om denne store og tunge plante og smider den ud af døren. Det skal dog siges, at den forsigtigt bliver båret tilbage ind i stuen, hvor den mange år derefter står endnu.

Lis Vibeke og Ricardt Mejlby fejrer sølvbryllup den 12. juli 1983, mens de bor på adresen Løven 31 i Ølstrykke. Sølvbrylluppet bliver fejret hjemme i stuen i gårdhavehuset. Lis og Ricardt får hundene Bonni og Marco, som begge er blandingshunde og små.

I 1993 køber Ricardt Mejlby sin første splinternye bil. Det er en rød Hyundai Pony. Et par år efter skifter han Pony'en ud med en grøn Hyundai Accent.

Omkring 60-års alderen får Ricardt Mejlby sygdommen Parkinson, men det er ikke så slemt de første par år. Da Ricardt bliver 63 år gammel, går han dog på efterløn.

Tre år efter sælges huset i Ølstykke, og Lis Vibeke og Ricardt lejer en lejlighed på Heimdalsvej 35, 2. sal, i Frederikssund, hvor hundene flytter med. Den grønne Accent skiftes ud med en ny grå Hyundai Accent. Ved Heimdalsvej går noget af tiden med at gå lange ture ned til Roskilde fjord med hundene.

Et stykke tid derefter bliver trapperne for meget pga. Ricardt Mejlbys sygdom, og Heimdalsvej er for langt væk fra bymidten, så Lis Vibeke og Ricardt får nu en lejlighed på Foderstofgården 7 i Frederiksund. Lejligheden ligger på første sal med en jerntrappe udvendig, og da denne er glat om vinteren, flytter Lis Vibeke og Ricardt ned i lejligheden nedenunder på Foderstofgården 5 i september 2006.

Boende på Foderstofgården 5 fejrer Lis Vibeke og Ricardt guldbryllup den 12. juli 2008. Det fejres med åbent hus i fælleshuset i Foderstofgården.

Ricardt Mejlbys hustru gennem et langt og roligt liv bliver pludselig syg på deres bryllupsdag den 12. juli 2015, og efter en længere indlæggelse dør hun den 1. august 2015. Derefter er det en svær tid for Ricardt, da hans sygdom ikke længere gør det muligt at bevæge sig for meget rundt, og da han samtidigt har grøn stær, som gør, at knap nok kan se mere.

Lidt efter lidt efter hustruens bortgang giver Ricardt Mejlby op, og kort før sin død bliver han flyttet til omsorgscenteret Pedershave i Frederikssund, hvor han absolut ikke brød sig om at være. Han går stille bort den 15. marts 2016 på Hillerød Sygehus med børn, børnebørn og oldebørn forsamlet omkring sig. Ricardt Mejlby bliver således 81 år gammel.

Nyeste kommentarer

17.11 | 14:53

Søn, Peder på afgangsliste 1824 til Kastbjerg Mølle. Ft 1834 i Kastbjerg,...

29.10 | 08:52

Bodil Sørensdatter Bor i Demstrup, gift 2 med kromand Jens Ch...

29.10 | 08:48

Se Sem kirkebog 1718 - 1797 Ny udg. opsl. 71 Søn Niels Sørensen,- død N...

29.10 | 08:15

Hej Henrik Anne Cathrine er d.a. Jens Sørensen og Karen Jensdatter i Dalb...