Karen Madsdatter (1751 - 1815)

6 af 32 - Karen Madsdatter

bliver født midt i september 1751 som datter af Matths (Mads) Jensen og Kirsten Christensdatter af Store Rørbæk, og præsten skriver følgende i kirkebogen, da Karen Madsdatter bliver døbt i Rørbæk kirke søndag den 19. september 1751:

Dom. 15. p Trinit: Mads Jensens Barn døbt kaldt Karen, baaren af Anne Sÿundsgaard af Døstrup – Faddere: Peder Smed, Niels Jensen, Maren Terkelsdatter, Mette Lauritsdatter og Else Lauritsdatter

Karen Madsdatter bliver konfirmeret søndag den 10. april 1768 i Grynderup kirke, hvor alle 11 unge fra Grynderup og Rørbæk bliver konfirmeret dette år. Karen er altså 16 år, da hun bliver konfirmeret.

Den 25-årige Karen Madsdatter bliver gift med Jens Vognsen tirsdag den 2.  juli 1776 i Store Rørbæk kirke efter at være blevet trolovet med ham mandag den 27. maj 1776, og parret bosætter sig i Grynderup, hvortil ægtemanden tidligere er flyttet fra Rørbæk.

Karen Madsdatter bliver i stamtræet mor til Niels Jensen Vognsen, som fødes i Grynderup lørdag den 2. maj 1778. Det vides ikke, hvem han opkaldes efter, da Niels ikke er efter bedstefædrene. Med mindre at ægtemanden Jens Vognsen egentligt hedder Jens Nielsen med slægtsnavnet Vognsen, og at hans far således hedder Niels Vognsen.


Karen Madsdatter bliver mor for anden gang tirsdag den 2. januar 1781, hvor hun får en datter, der bliver døbt med navnet Anna Kirstine Jensdatter Vognsen. Anna Kirstine bliver ikke så gammel, idet hun dør i april 1801 på det tidspunkt, hvor hun er 20 år gammel.

Den 16. februar 1783 er Karen Madsdatter hjemme i Rørbæk, hvor hun hun er gudmor for sin søster Maren Madsdatter i Rørbæk kirke. Drengen bliver døbt Mathias Jensen, og hans far hedder Jens Nielsen. Præsten skriver nemlig i Rørbæk kirkebog, at Mathias frembæres af Jens Vognsens hustru af Grÿnderup. Faddere ved denne lejlighed er Niels Jensen af Stenild, Niels Ilriis, Laust Pedersen og Jens Røydrups kone, som alle nok er af Store Rørbæk. Mathias Jensen er født den 21. januar 1783.

Den 23. februar 1783, er Karen Madsdatter sammen med ægtemanden Jens Vognsen faddere i Grynderup kirke for Jørgen Nielsen af Grynderup. Jørgen har fået en lille datter, der bliver døbt med navnet Anna Jørgensdatter. Hustruen til Christen Bach af Grynderup er gudmor til den lille pige.

Den 15. oktober 1783 bliver Karen Madsdatter mor til en datter, der bliver hjemmedøbt Anna Maria Jensdatter Vognsen, og som bliver fremstillet i Grynderup kirke den 23. november 1783. Allerede den 17. december 1783 indfører præsten i kirkebogen, at han har begravet Jens Vognsens datter, Anna Maria, og at hun kun blev 7 uger gammel.

Den 19. december 1784 bliver Karen Madsdatter mor til en søn i Grynderup, som bliver døbt Christen Jensen Vognsen, men han dør også som spæd. Søndag den 30. januar 1785 bliver Christen nemlig begravet kun 6 uger gammel. På dette tidspunkt er fire ud af de fem første børn, som Karen Madsdatter har født, altså døde før tid.

Søndag den 1. maj 1785 er Karen Madsdatter med ægtemanden Jens Vognsen i Rørbæk kirke for at være faddere for søsteren Maren Madsdatter og dennes ægtemand, Jens Nielsen, som har fået en søn, der bliver døbt med navnet Christen Jensen. Gudmor er hustruen til Mogens Jacobsen af Store Rørbæk. Andre faddere var Christen Mathiesen af Store Rørbæk samt Peder Møller af Døstrup. Christen Jensen dør dog som spæd.

Den 2. oktober 1785 er Karen Madsdatter sammen med ægtemanden Jens Vognsen faddere i Grynderup kirke for Laurids Pedersen af Grynderup, der har fået en lille søn. Denne bliver døbt med navnet Peder Lauridsen. Hustruen til Christen Lauridsen af Allestrup i Grynderup sogn er gudmor. Andre faddere er Christen Mathiesen af Grynderup og Jakob Pedersen af Grynderup. 

Søndag den 12. november 1786 tager Karen Madsdatter med ægtemanden Jens Vognsen af Grynderup til Store Rørbæk kirke for at være faddere for Jens Nielsen og Maren Madsdatter, og Maren er jo Karens søster. Denne dreng bliver opkaldt efter den storebror, der døde året før, nemlig Christen Jensen. Ved denne dåb er gudmor hustruen til lille Jens Smed af Store Rørbæk. Andre faddere er Christen Mathiesen af Store Rørbæk, Niels Illriis af Rørbæk samt Mogens Jacobsen af Store Rørbæk.

Søndag den 17. december 1786 bliver Karen Madsdatter af Grynderup mor til endnu en søn, og denne dreng bliver hjemmedøbt på fødselsdagen med navnet Christen Jensen Vognsen. Præsten skriver, da han er blevet fremstillet i kirken den 28. januar 1787:
Christen bliver fremstillet i Grynderup kirke den 28. januar 1787, hvor Karen Madsdatters søster, Maren Madsdatter, er gudmor for ham, mens ægtemandens bror, Christen Vognsen, er fadder.
Ved
folketællingen i 1787 er den lille Christen registreret hos sine forældre på gården i Grynderup. Da lægdsrullen skrives i 1795, er den 8-årige Christen på rullen i Grynderup. Det vides ikke, hvor den 14-årige Christen opholder sig ved folketællingen i 1801. På lægdsrullen i 1805 opholder den 17-årige Christen Vognsen sig i Sønder Onsild i Randers Amt, hvor han vel er tjenestedreng, og der er han til mellem 1811 og 1814, hvor han ifølge lægdsrullen er tilbage i Grynderup. Christen Jensen Vognsen bliver viet til Ane Jensdatter i Grynderup kirke den 12. juli 1816, og hans bror, Niels Jensen Vognsen, er forlover for ham. Christen Jensen Vognsen får den 16. oktober 1816 hjemmedøbt en søn med navnet Jens Christensen Vognsen, og Jens bliver fremstillet i Grynderup kirke den 16. december 1816. Den 9. december 1827 bliver Christen Jensen Vognsen far til en søn, der bliver døbt Søren Christensen. Den 28. juli 1830 bliver Christen Jensen Vognsen far til en dreng, der bliver døbt Mathis Christensen. Blandt fadderne er Mathis Jensen, som er farbror til ham. Ved folketællingen i 1834 bor den 47-årig Christen Jensen Vognsen med hustruen og fem børn, som alle er drenge, i et hus i Grynderup. Ved folketællingen i februar 1840 bor Christen Jensen Vognsen med hustruen og tre børn i Grynderup. De hjemmeboende børn er Søren på 13 år, Mathies på 10 år og Karen Kjerstine på 7 år. Christen Jensen Vognsen er almisselem. Christen Jensen Vognsens datter, Karen Kirstine, dør 6 år gammel den 10. marts 1841. Den 58-årige Christen Vognsen bor stadig i Grynderup og er almisselem ved folketællingen i februar 1845. Nu er det kun sønnen Mathias Christensen på 14 år, der bor hjemme. Ved folketællingen i 1850 bor Ane og den 63-årige Christen Vognsen sammen med et barnebarn i pleje. Sønnen Jens Christensen Vognsen af Dalsgaard er nemlig blevet far til en uægte søn i Vive sogn, og denne bliver opkaldt efter sin farfar og får derfor navnet Christen Jensen. Ved folketællingerne i både 1855 og 1860 bor Christen Jensen Vognsen og hustruen i Grynderup, hvor de har plejebarnet Christen Jensen. Christen Jensen Vognsen dør den 31. oktober 1864 i Grynderup. Præsten skriver, at han blev 78 år gammel, men han blev da vist kun 77 år.

Karen Madsdatter efter 1787

Ved folketællingen den 1. juli 1787 bor Karen Madsdatter med ægtemanden og 3 børn på deres gård i Grynderup.

Karen Madsdatter er gudmor i Rørbæk kirke den 27. april 1788. Præsten skriver, at Jens Skrædder har fået en søn, som bliver døbt Niels Jensen i kirken denne dag, men drengen er hjemmedøbt den 24. marts 1788. Jens Skrædder er lig med Karen Madsdatters svoger, Jens Nielsen, og Niels er således en nevø til Karen. Fadderne til den lille dreng er Christen Mathisen, Jens Røydrup, Niels Illeriis og Maren Daniels, som alle bor i Store Rørbæk. Christen Mathiesen er ikke en bror til de to søstre.

Søndag den 13. september 1789 begraves en søn, som Karen Madsdatter har født. Drengen var blevet døbt Mathias Jensen Vognsen, da han blev født mandag den 10. august 1789. Denne Mathias dør som spæd, da Karen Madsdatter får endnu en søn med navnet Mathias året efter.

Søndag den 3. oktober 1790 får Karen Madsdatter endnu en søn, som også døbes Matthias Jensen Vognsen. Lille Matthias opkaldes altså efter morfaren i Rørbæk, men han anvender vist aldrig Vognsen-navnet. Til gengæld har han jo en fætter i Rørbæk, som hedder præcist det samme som ham. Mathias Jensen får gården Toftegaard i Grynderup som voksen, og han dør den 28. marts 1875 som 84-årig.

Torsdag den 10. januar 1793 bliver Karen Madsdatter mor til endnu en af sine drenge. Denne søn får navnet Hans Jensen Vognsen, da han bliver døbt søndag den 21. juli 1793 i Grynderup kirke. Hans bliver kun 2 år gammel, idet han bliver begravet fredag den 13. november 1795 på Grynderup kirkegård.

Tirsdag den 26. januar 1796 bliver Karen Madsdatter mor til endnu en dreng, som også bliver døbt Hans Jensen Vognsen.

Fredag den 3. februar 1797 er Karen Madsdatters søster og svoger, Maren Madsdatter og Jens Nielsen Skrædder af Store Rørbæk, i økonomiske vanskeligheder, idet Jens Nielsen Skrædder ikke har været i stand til at betale sin landgilde og skatter. I Forligskommissionen under Gislum Herred lover Jens Nielsen Skrædder, at han vil og kan betale ved næste Mortensdag, hvorefter hr. Biørn er tilfreds.

Ved folketællingen den 1. februar 1801 bor Karen Madsdatter stadigvæk med ægtemanden og 4 børn på gården i Grynderup.

Karen Madsdatter oplever den sorg, at hendes datter, Anne Kirstine Jensdatter Vognsen, dør i Grynderup som 20-årig den 19. april 1801.

Karen Madsdatters ægtemand, Jens Vognsen, dør tidligt i april 1806, idet han begraves mandag den 7. april 1806.


Søndag den 20. oktober  1811 står Karen Madsdatter gudmor til sønnen Niels Jensen Vognsens første fødte dreng, der opkaldes efter hendes mand og sin farfar.

Karen Madsdatters storesøster, Maren Madsdatter af Store Rørbæk, dør den 19. august 1815, og hun bliver begravet på Rørbæk kirkegård den 24. august 1815. Præsten skriver, at hun blev 66 år gammel.

Karen Madsdatter bliver altså i alt mor til 10 børn, hvoraf de 7 er drenge, og de 2 er piger. I hvert fald 3 af drengene og begge piger når aldrig selv at blive så voksne, at de får børn, så hun ender med kun at have 4 overlevende drenge.

Karen Madsdatter dør søndag den 17. december 1815 i Grynderup og altså knap 4 måneder efter sin søster. Karen  bliver begravet fra Grynderup kirke tirsdag den 26. december 1815, hvor præsten skriver, at hun var enke og 59 år gammel.

Karen Madsdatter som indskrevet i Store Rørbæk kirkebog ved dåben i 1751.

Nyeste kommentarer

17.11 | 14:53

Søn, Peder på afgangsliste 1824 til Kastbjerg Mølle. Ft 1834 i Kastbjerg,...

29.10 | 08:52

Bodil Sørensdatter Bor i Demstrup, gift 2 med kromand Jens Ch...

29.10 | 08:48

Se Sem kirkebog 1718 - 1797 Ny udg. opsl. 71 Søn Niels Sørensen,- død N...

29.10 | 08:15

Hej Henrik Anne Cathrine er d.a. Jens Sørensen og Karen Jensdatter i Dalb...