Maren Jensdatter (1816 - 1863)

32 af 32 - Maren Jensdatter

bliv er født torsdag den 2. maj 1816 i Brønden i Ørum sogn. Hendes forældre er fæstegårdmand Jens Pedersen på 36 år og Anne Cathrine Nielsdatter på 30 år, boende i Brønden. Maren Jensdatter bliver hjemmedøbt søndag den 5. maj 1816 og fremstillet i Ørum kirke mandag den 3. juni 1816, hvor hun altså bliver opkaldt efter sin farmor, Maren Andersdatter.

Fadderne er pigen Ane Marie Nielsdatter fra Hvilshøj i Øster Brønderslev sogn [som ikke er en moster], den ugifte 26-årige Ane Olsdatter i Dahlgaard [i Ørum sogn], fæstebonde Ole Ottesen fra Dahlgaard [hvis hustru sjovt nok hedder Maren Jensdatter], fæstegårdmand Jens Erichsen i Brønden [i Ørum sogn] og ungkarl Kristian Kristensen i Hvilshøj [i Øster Brønderslev sogn].

Maren
Jensdatters farmor, Maren Andersdatter Graven, dør den 8. marts 1821 i Hvilshøj, hvor lille Maren endnu ikke er fyldt 5 år.

Maren Jensdatter bliver vaccineret i 1823, angives det ved hendes konfirmation i 1830, men ved konfirmationen kan datoen ikke læses. Da Maren bliver gift i 1835, skriver præsten i Hellevad dog, at hun er vaccineret den 12. august 1823.

Maren Jensdatter bliver konfirmeret 1. søndag efter påske i 1830 i Ørum, hvilket dette år falder søndag den 18. april 1830. Præsten skriver, at det er Maren Jensdatter i Brønden, som er datter af Jens Pedersen og Ane Katrine Nielsdatter i Brønden. Desuden skriver præsten, at hun er døbt den 5. maj 1816. Maren er ”god” i kundskaber og ”meget hæderlig” i opførsel.

Brønden i Ørum sogn, hvor Maren Jensdatter bliver født.

Maren Jensdatter efter 1830

Mellem konfirmationen i april 1830 og slutningen af 1833 forlader Maren Jensdatter Ørum og flytter til Hallund sogn, hvor hun skal være på Øster Hebbelstrup gods. Den præcises dato kendes ikke, da præsten i Ørum ikke lavede afgangsliste mellem 1822 og slutningen af 1833, og hun ikke er på tilgangslisten i Hallund.

Ved folketællingen den 18. februar 1834 er Maren Jensdatter flyttet hjemmefra. Hun er da en 18-årig tjenestepige i Hallund sogn under Øster Hebbelstrup gods:
Maren Jensdatter    18 år    Ugift     Tjenestepige
Under samme gård arbejder der også en tjenestekarl, som Maren Jensdatter bliver gift med.
Christen Simonsen     27 år     Ugift     Tjenestekarl     Hallund sogn


Den 29. november 1834 flytter den 18-årige Maren Jensdatter fra Øster Hebbelstrup i Hallund sogn til Hellevad sogn. Hun medbringer en skudsmålsbog dateret den 29. oktober 1834 fra Herr Wedsted, og det angives, at hun skal være tyende. Præcis samme dag kommer Christen Simonsen fra Øster Hebbelstrup til Klokkerholm Mølle i Hellevad sogn. Præsten skriver, at han er 29 år gammel, og at han skal være møllerkarl i møllen.

Maren Jensdatter bliver gift med Christen Simonsen fra Hallund, som hun møder på Øster Hebbelstrup gods, i Ørum kirke den 5. september 1835. Præsten skriver [i Hellevad kirkebog], at bruden er pigen Maren Jensdatter, som tjener i Kjærsgaard [i Hellevad], og at hun er datter af Hm [husmand] Jens Pedersen i Brønden. Desuden skriver præsten, at Maren er 19 år gammel, og at hun er vaccineret den 12. august 1823.

Maren Jensdatter mor til en datter i Ørum sogn. Pigen bliver døbt med navnet Mette Marie Christensdatter og bliver altså opkaldt efter pigens farmor Mette Pedersdatter Aae. Præsten skriver, at forældrene er inderste Christen Simonsen, som er i tjeneste i Klokkerholm Mølle, og hustru Maren Jensdatter, som bor hos sine forældre, Jens Pedersen og hustru af Brønden. Den kirkelige dåb foregår på 2. juledag 1835 i Ørum kirke, som er lørdag den 26. december 1835. Mette Marie Christensdatter dør ugift og uden børn i Hallund den 22. juli 1861. Hun var ude som tjenestepige men blev syg og blev båret hjem til familien for at dø der. Man kan formode, at hun havde fået tyfus, som hendes lillesøster også dør af nogle år senere.

Søndag den 8. november 1835 bliver

Maren Jensdatter flytter sammen med ægtemanden i slutningen af 1837, hvor de lejer et hus i Hallund. De er da også på tilgangslisten dette år i Hallund sogn. Om hende skriver præsten, at hun er 21½ år gammel og vaccineret 1823. I forbindelse med flytningen til Hallund tager ægtemanden igen arbejde på Øster Hebbelstrup.

Maren Jensdatter bliver i stamtræet mor til Ane Cathrine Christensdatter tirsdag den 1. oktober 1839 i Hallund, som Maren altså opkalder efter sin mor Anne Cathrine Nielsdatter i Ørum sogn. Maren flytter kort efter fødslen tilbage til forældrene i Brønden i Ørum sogn midlertidigt, og uden at præsten skriver hende på afgangslisten. Ane Cathrine Christensdatter dør i Langthjem i Jerslev sogn den 20. august 1870, hvor hun kun er 30 år gammel. Ane Cathrine når dog at føde to børn, før hun er væk igen.

Ved folketællingen den 1. februar 1840 opholder Maren Jensdatter sig hos sine forældre i Brønden i Ørum sogn, mens ægtemanden arbejder på gården Øster Hebbelstrup:

Jens Pedersen                           60 år       Gift         Husmand, Lever af sin jordlod

Ane Cathrine Nielsdatter             54 år       Gift         Hans Kone

Marie Jensdatter                        14 år       Ugift       Deres Børn

Maren Jensdatter                       24 år       Gift         Inderste, Forsørges af Manden

Mette Marie Christensdatter         5 år       Ugift        Hendes barn

Ane Cathrine Christensdatter        1 år       Ugift        Hendes barn


Maren Jensdatters mor, Anne Cathrine Nielsdatter, dør mandag den 24. april 1843 i Ørum som 57-årig. Maren er altså 26 år gammel, da hun mister sin mor.

Ved folketællingen den 1. februar 1845 er Maren Jensdatter tilbage i Hallund sogn, hvor hun bor i Hallund Hedehus uden for byen. Ægtemanden Christen Simonsen opholder sig stadigvæk på gården Øster Hebbelstrup:
Maren Jensdatter                    29 år     Gift    Ørum     Huuskone, lever af Haandarbeide
Mette Marie Christensdatter     10 år    Ugift   Ørum     Hendes barn
Ane Cathrine Christensdatter     6 år     Ugift   Ørum     Hendes barn


Maren Jensdatter mister sin lillebror, Niels Kristian Jensen, den 2. februar 1846, hvor han dør som 27-årig hjemme i Brønden i Ørum sogn, men det er temmelig utydeligt, hvad broren dør af, selv om præsten har angivet det i bemærkningskolonnen.

Mellem 1845 og 1850 flytter Maren Jensdatters ægtemand tilbage til Hallund sogn.

Ved folketællingen den 1. februar 1850 bor Maren Jensdatter nemlig med ægtemanden og de to piger på et husmandssted på Hallund Hede, dvs. døtrene Mette Marie og Ane Cathrine Christensdatter.

Maren Jensdatters datter, Mette Marie Christensdatter, bliver konfirmeret i Hallund kirke i 1850.

Maren Jensdatters anden datter, Ane Cathrine Christensdatter, bliver konfirmeret i Hallund kirke i 1854.

Ved folketællingen den 1. februar 1855 bor familien Christen Simonsen stadigvæk i huset på Hallund Hede, men Maren Jensdatter bor nu alene med ægtemanden.

Ved folketællingen den 1. februar 1860 vises følgende for et hus, så Mette Marie Christensdatter bor altså hos forældrene Maren Jensdatter og Christen Simonsen:
Christen Simonsen                        53 år      Gift       Huusmand og Husfader         Hallund sogn
Maren Jensdatter                          44 år      Gift       Hans kone                             Ørum sogn
Mette Marie Christensdatter           25 år      Ugift     Tjener forældrene                  Ørum sogn


Maren Jensdatter bliver første gang mormor, da hendes datter, Ane Cathrine Christensdatter, bliver mor til sønnen Christen Sørensen, der fødes som uægte den 10. april 1861 i Hallund Hede. Igennem denne dreng har Maren Jensdatter en del efterkommere i USA.

Men lykken varer ikke længe, idet Maren Jensdatters anden datter, Mette Marie Christensdatter, dør ugift og uden børn i Hallund den 22. juli 1861. Hun var vendt syg hjem til Hallund den 1. februar 1860 fra Kirkholdt, hvor hun var tjenestepige, men må have været længerevarende syg og uden at komme sig helt.

Maren Jensdatters anden datter, Ane Cathrine Christensdatter, bliver gift med Søren Sørensen fra Langthjem i Jerslev sogn søndag den 27. december 1861 i Hallund kirke, så Maren når at opleve dette bryllup.

Maren Jensdatter bliver altså kun mor til 2 døtre, som begge dør meget unge pga. sygdom og højst sandsynligt tyus for begge to.

Da Maren Jensdatter dør og begraves på Hallund kirkegård i 1863, skriver præsten forkert i kirkebogen. Maren dør lørdag den 2. maj 1863, og hun begraves søndag den 10. maj 1863. Præsten skriver, at det er Maren Christensdatter på 47 år, og at hun er husmand Christen Simonsens kone af Hallund Hede. Men hun hed naturligvis Jensdatter og ikke Christensdatter. Maren Jensdatter oplever således heldigvis ikke datteren Ane Cathrines alt for tidlige død i 1870. Maren Jensdatter oplever således ikke, at hun får endnu et barnebarn i 1867, Maren Martine Sørensen, der efterlader efterkommere til hende i Danmark.

Maren Jensdatter overleves med 7 år af sin lillebror, Lars Jensen, som dør i Løgetved i Dronninglund sogn den 5. april 1870, hvor han var 49 år gammel.

Maren Jensdatter overleves med 19 år af sin anden lillebror, Peder Jensen, der dør 1882 i Hjallerup i Dronninglund sogn, hvor han var 66 år gammel.

Maren Jensdatter som indskrevet i Ørum kirkebog ved dåben i 1816

Nyeste kommentarer

17.11 | 14:53

Søn, Peder på afgangsliste 1824 til Kastbjerg Mølle. Ft 1834 i Kastbjerg,...

29.10 | 08:52

Bodil Sørensdatter Bor i Demstrup, gift 2 med kromand Jens Ch...

29.10 | 08:48

Se Sem kirkebog 1718 - 1797 Ny udg. opsl. 71 Søn Niels Sørensen,- død N...

29.10 | 08:15

Hej Henrik Anne Cathrine er d.a. Jens Sørensen og Karen Jensdatter i Dalb...