Ane Cathrine Christensdatter (1839 - 1870)

16 af 16 - Ane Cathrine Christensdatter

bliver født tirsdag den 1. oktober 1839 i Hallund. Ane Cathrine Christensdatter bliver hjemmedøbt søndag den 6. oktober 1839, hvor hun vel opkaldes efter sin mormor, Anne Cathrine Nielsdatter. Da Ane Cathrine Christensdatter er fremstillet i Hallund kirke søndag den 10. november 1839 skriver præsten, at hun er datter af indsidder Christen Simonsen og hustru Maren Jensdatter af Hallund.
Gudmor er afdøde husmand Jens Jensens hustru Maren Knudsdatter af Hallund. Faddere er pigen Karen Marie Christensdatter i Hallund, husmand Jens Pedersen af Ørum [morfaren], husmand Hans Christian Pedersen, som beboer et hus på Linderup Mark [i Øster Brønderslev sogn], ungkarl Jens Holgersen samt gårdmand Peder Nielsen i Øster Hebbelstrup [som er ved den store gård i Hallund, hvor hendes far har arbejdet i mange år].
Gudmor er Karen Marie Christensdatter, der er gift med Axel Jensen af Hallund, og hun er døbt i Hallund den 7. juni 1813 som datter af ugifte Dorthe Christensdatter og udlagte barnefar Christen Hansen, som nu på fødselstidspunktet er ladefoged i Dybvad i Skæve sogn.

Ved folketællingen den 1. februar 1840 bor Ane Cathrine Christensdatter hos sin mor og morforældre i Ørum sogn. Desuden er der i hjemmet Ane Cathrines storesøster, Mette Marie Christensdatter, og hendes moster, Marie Jensdatter. Hendes far arbejder på gården Øster Hebbelstrup i Hallund sogn, da folketællingen foretages.

Da Ane Cathrine Christensdatter af Hallund bliver konfirmeret i 1854, angives det, at hun er blevet vaccineret torsdag den 6. august 1840 af lægen Knudsen.

Mellem 1840 og 1850 flytter Ane Cathrine Christensdatter med sin mor og søster hen til faren, som har fået et hus på Hallund Hede i Hallund sogn.

Ane Cathrine Christensdatters mormor, Anne Cathrine Nielsdatter, dør mandag den 24. april 1843 i Ørum som 57-årig, hvor Ane Cathrine kun er 3 år gammel. Med undtagelse af ca. 10 dage er det præcist 20 år før, at Ane Cathrines mor dør.

Ved folketællingen den 1. februar 1850 bor den 10-årige Ane Cathrine Christensdatter sammen med forældrene og en søster i et hus på Hallund Hede.

Ane Cathrine Christensdatter bliver konfirmeret i Hallund kirke den første søndag efter påske i 1854, hvilket falder søndag den 23. april 1854. skriver, at Ane Cathrine er datter af husmand Christen Simonsen og hustru Maren Jensdatter af Hallund Hede. Han giver hende karakteren God for kundskaber og Meget god for opførsel.

Ane Cathrine Christensdatter er ikke at finde ved folketællingen i 1855 i hverken Hallund eller Øster Brønderslev.

Mellem 1854 og 1860 flytter Ane Cathrine Christensdatter dog fra Hallund til Linderup i Øster Brønderslev sogn, idet hun kommer til at tjene på en gård i Linderup. Ane Cathrine er ikke på afgangslisten i Hallund, selv om den blev ført til 1860. På samme gård i Linderup tjener Søren Sørensen, som er ankommet fra Langthjem i Jerslev sogn, og de to unge mennesker finder sammen i forbindelse med arbejdet der. Folketællingen over Øster Brønderslev viser følgende for Johan Eriksens gård i Linderup den 1. februar 1860:
Søren Sørensen                   21 år     Ugift     Jerslev    Tjenestefolk
Ane Kathrine Christensen      21 år     Ugift     Hallund    Tjenestefolk

Folketællingen for 1860 viser, at Ane Cathrine Christensdatter møder sin mand, Søren Sørensen, på en gård i Linderup i Øster Brønderslev sogn.

Ane Cathrine Christensdatter får børn

Ane Cathrine Christensdatter bliver gravid under opholdet i Linderup, og da hun skal føde, vender hun tilbage til sine forældre på Hallund Hede i begyndelsen af 1861, hvor hun føder drengen.

Ane Cathrine Christensdatter bliver første gang mor til en søn, der bliver født som uægte den 10. april 1861 i Hallund Hede, og som bliver døbt med navnet Christen Sørensen efter sin morfar, Christen Simonsen af Hallund. På tidspunktet er hun tjenestepige på en gård i Linderup. Udlagt barnefader er ungkarl Søren Sørensen fra samme gård i Linderup i Øster Brønderslev sogn. Fadderne er alle i hendes familie foruden ungkarl Bertel Sørensen af Jerslev, der repræsenterer barnets fars familie fra Jerslev. Christen Sørensen emigrerer til Illinois, USA, i 1891, og han følger derved efter sin far og stedmor med sin danske hustru. Der er en stor efterslægt til Christen Sørensen i USA, idet den ene af hans mange børn bliver indgift i en irsk familie, således at der i 2010 var 6 børn, 19 børnebørn, 53 oldebørn og 75 tip-oldebørn. Christen Sorensen dør i Illinois i 1935 og bliver således 75 år gammel.

Det er en tankevækkende tid for Ane Cathrine Christensdatter, idet hendes eneste søskende, storesøsteren Mette Marie Christensdatter, dør hjemme i Hallund den 22. juli 1861, hvor hun kun er 25 år gammel og ugift. Mette Marie var ude og tjene, da hun blev alvorlig syg. Hun blev ført hjem til sin far, Christen Simonsen, for at dø derhjemme.

Ane Cathrine Christensdatter bliver gift med Søren Sørensen søndag den 27. december 1861 i Hallund kirke. Præsten skriver, at det er pigen Ane Cathrine Christensdatter af Hallund Hede, som er født den 1. oktober 1839 og konfirmeret i 1854. Forlovere ved brylluppet er husmand Christen Simonsen af Hallund Hede og husmand Søren Bertelsen af Langthjem i Jerslev sogn, hvilket jo er brudeparrets fædre.

[Igennem dette bryllup kommer efterkommere til 2 søstre født i hhv. 1692 og 1694 i Klæstrup i Jerslev sogn igen i familie med hinanden efter 167 års ventetid. Ane Cathrines morfars mormors mor er nemlig lillesøster til Søren Sørensens farmors mormor. Men det vidste de næppe selv!]

Ane Cathrine Christensdatter mister sin mor som 23-årig. Hendes mor, Maren Jensdatter, dør nemlig lørdag den 2. maj 1863 på Hallund Hede, og hun bliver begravet søndag den 10. maj 1863 fra Hallund kirke.

I forbindelse med 1864-krigen bliver Ane Cathrine Christensdatters ægtemand indkaldt til militæret, og han sendes til Sønderjylland for at kæmpe mod fjenden. Efter krigen vender ægtemanden, Søren Sørensen, dog hjem, og et sted mellem 1866 og 1867 flytter han sammen med hende og deres søn til Langthjem i Jerslev sogn.

Ane Cathrine Christensdatter bliver i stamtræet mor til Maren Martine Sørensen i Langthjem i Jerslev sogn onsdag den 4. december 1867. Igennem denne datter får Ane Cathrine efterkommere i Danmark. Maren Martine Sørensen dør den 18. februar 1948 på Hadsundvej i Randers, og hun bliver altså 80 år gammel.

Mellem december 1867 og folketællingen i februar 1870 flytter Ane Cathrine Christensdatter fra Langthjem til Åholm i Jerslev sogn.

Ved folketællingen den 1. februar 1870 er ægtemanden Søren Sørensen ikke hjemme, og den resterende del af familien bor i Ålholm i Jerslev sogn hos den enlige og aldrende husmand Otto Jensen. Familien består af:


Otto Jensen                              84 år    Søeheden              Jordbruger
Ane Chatrine Christensdatter     30 år     Hallund sogn         Indsidder     Væverkone
Christen Sørensen                    8 år      Hallund sogn
Marn Martine Sørnsen               2 år     Aalholm, Jerslev sogn

Ane Cathrine Christensdatter dør den 20. august 1870 i Ålholm, hvor hendes datter, Maren Martine Sørensen, kun er 3 år gammel. Ane Cathrine bliver altså kun 30 år gammel. Ifølge den fortalte familiehistorie i den amerikanske efterslægt til ægtemanden Søren Sørensen døde Ane Cathrine Christensdatter af tyfus. Da hun er begravet på Jerslev kirkegård den 28. august 1870, indskriver præsten hende som Ane Kathrine Kristensen, der var indsidder Søren Sørensens kone fra Langthjem og 31 år gammel. Hun blev dog kun 30 år.

Ane Cathrine Christensdatters far, Christen Simonsen, dør 8 år senere i Hallund den 15. april 1878. Begge Christen Simonsen børn døde temmelig unge og før de blev 31 år gamle, så livet har ikke været let for den gode mand.

Relationer: Karna Kristense Emilie Jørgensen  <- Kaja Martin Charlotte Birgitte Svendsen <- Maren Martine Sørensen <- Ane Cathrine Christensdatter 

Ane Cathrine Christensdatter som indskrevet i Hallund kirkebog. Præsten burde fremhæves i dansk præstehistorie for sin håndskrift.

Nyeste kommentarer

17.11 | 14:53

Søn, Peder på afgangsliste 1824 til Kastbjerg Mølle. Ft 1834 i Kastbjerg,...

29.10 | 08:52

Bodil Sørensdatter Bor i Demstrup, gift 2 med kromand Jens Ch...

29.10 | 08:48

Se Sem kirkebog 1718 - 1797 Ny udg. opsl. 71 Søn Niels Sørensen,- død N...

29.10 | 08:15

Hej Henrik Anne Cathrine er d.a. Jens Sørensen og Karen Jensdatter i Dalb...