Ane Cathrine Christensdatter (1839 - 1870)
16 af 16 - Ane Cathrine Christensdatter
bliver født tirsdag den 1. oktober 1839 i Hallund sogn. Ane Cathrine hjemmedøbes søndag den 6. oktober 1839. Da Ane Cathrine Christensdatter døbes i Hallund kirke søndag den 10. november 1839 skriver præsten, at hun er datter af indsidder Christen Simonsen og hustru Maren Jensdatter af Hallund.
Gudmor er afdøde husmand Jens Jensens hustru Maren Knudsdatter af Hallund. Faddere er pigen Karen Marie Christensdatter i Hallund, husmand Jens Pedersen af Ørum [morfaren], husmand Hans Christian Pedersen, som beboer et hus på Linderup Mark, ungkarl Jens Holgersen samt gårdmand Peder Nielsen i Øster Hebbelstrup [som er den store gård i Hallund, hvor hendes far har arbejdet i mange år].

Ved folketællingen i 1840 bor Ane Cathrine Christensdatter hos sin mor og morforældre i Ørum sogn. Desuden er der i hjemmet Ane Cathrines storesøster Mette Marie og hendes moster Marie.

Ane Cathrine Christensdatter bliver vaccineret torsdag den 6. august 1840 af lægen Knudsen.

Mellem 1840 og 1850 flytter Ane Cathrine Christensdatter med sin mor og søster hen til faren, som har fået et hus på Hallund Hede i Hallund sogn.

Ved folketællingen i 1850 bor den 10-årige Ane Cathrine Christensdatter sammen med forældrene og en søster i et hus på Hallund Hede.

Ane Cathrine Christensdatter bliver konfirmeret i Hallund kirke den første søndag efter påske i 1854, hvilket falder søndag den 23. april 1854. skriver, at Ane Cathrine er datter af husmand Christen Simonsen og hustru Maren Jensdatter af Hallund Hede. Han giver hende for kundskaber karakteren God og for opførsel Meget god.

Mellem 1854 og 1860 flytter Ane Cathrine Christensdatter fra Hallund til Linderup i Øster Brønderslev sogn, idet hun kommer til at tjene på en gård i Linderup. Ane Cathrine er ikke på afgangslisten i Hallund, selv om den blev ført til 1860. På samme gård i Linderup tjener Søren Sørensen, som er ankommen fra Langthjem i Jerslev sogn, og de to unge mennesker finder sammen i høet der. Folketællingen over Øster Brønderslev viser følgende for Johan Eriksens gård i Linderup:
Søren Sørensen                  21 år    Ugift     Jerslev    Tjenestefolk
Ane Kathrine Christensen      21 år     Ugift    Hallund    Tjenestefolk

Folketællingen for 1860 viser, at Ane Cathrine Christensdatter møder sin mand, Søren Sørensen, på en gård i Linderup i Øster Brønderslev sogn.
Ane Cathrine Christensdatter får børn
Ane Cathrine Christensdatter bliver gravid under opholdet i Linderup, og da hun skal føde, vender hun tilbage til sine forældre i Hallund Hede i begyndelsen af 1861, hvor hun føder drengen.

Ane Cathrine Christensdatter bliver første gang mor til sønnen Christen Sørensen, der fødes som uægte den 10. april 1861 i Hallund Hede. Udlagt barnefader er ungkarl Søren Sørensen af Linderup. Fadderne er alle i hendes familie foruden ungkarl Bertel Sørensen af Jerslev sogn, der repræsenterer barnets fars familie fra Jerslev. Christen Sørensen emigrerer til Illinois, USA, i 1891, og han følger derved efter sin far og stedmor med sin danske hustru. Der er en stor efterslægt til Christen i USA, idet den ene af hans mange børn bliver indgift i en irsk familie.

Det er en tankevækkende tid for Ane Cathrine Christensdatter, idet hendes eneste søskende, storesøsteren Mette Marie Christensdatter, dør nemlig hjemme i Hallund den 22. juli 1861, hvor hun kun er 25 år gammel og ugift. Mette Marie var ude og tjene, da hun blev alvorlig syg. Hun blev ført hjem til sin far, Christen Simonsen, for at dø derhjemme.

Ane Cathrine Christensdatter bliver gift med Søren Sørensen  søndag den 27. december 1861 i Hallund kirke. Præsten skriver, at det er pigen Ane Cathrine Christensdatter af Hallund Hede, som er født den 1. oktober 1839 og konfirmeret i 1854. Forlovere ved brylluppet er husmand Christen Simonsen af Hallund Hede og husmand Søren Bertelsen af Langthjem i Jerslev sogn, hvilket jo er brudeparrets fædre.

[Igennem dette bryllup kommer efterkommere til 2 søstre født i hhv. 1692 og 1694 i Klæstrup i Jerslev sogn igen i familie med hinanden efter 167 års ventetid. Ane Cathrines morfars mormors mor er nemlig lillesøster til Søren Sørensens farmors mormor. Men det vidste de næppe selv!]

Ane Cathrine Christensdatter mister sin mor som 23-årig. Hendes mor, Maren Jensdatter, dør nemlig lørdag den 2. maj 1863 på Hallund Hede, og hun begraves søndag den 10. maj 1863 fra Hallund kirke.

I forbindelse med 1864-krigen indkaldes Ane Cathrine Christensdatters ægtemand, og han sendes til Sønderjylland for at kæmpe mod fjenden. Efter krigen vender ægtemanden, Søren Sørensen, dog hjem og et sted mellem 1866 og 1867 flytter han sammen med hende og deres søn i Langthjem.

Ane Cathrine Christensdatter bliver i stamtræet mor til Maren Martine Sørensen onsdag den 4. december 1867. Igennem denne datter får Ane Cathrine efterkommere i Danmark.

Mellem december 1867 og folketællingen i 1870 flytter Ane Cathrine Christensdatter fra Langthjem til Åholm i Jerslev sogn.

Ved folketællingen i 1870 er Søren ikke hjemme, og den resterende del af familien bor i Aarholm i Jerslev sogn hos den enlige og aldrende husmand Otto Jensen [opslag 22]. Familien består af:
Otto Jensen                           84 år    Søeheden            Jordbruger
Ane Chatrine Christensdatter     30 år     Hallund sogn         Indsidder     Væverkone
Christen Sørensen                    8 år     Hallund sogn
Marn Martine Sørnsen               2 år     Aarholm, Jerslev sogn

Ane Cathrine Christensdatter dør den 20. august 1870 i Åholm, hvor hendes datter, Maren Martine Sørensen, kun er 3 år gammel. Ane Cathrine Christensdatter bliver altså kun 30 år gammel. Ifølge den fortalte familiehistorie i den amerikanske efterslægt til ægtemanden Søren Sørensen døde Ane Cathrine Christensdatter af tyfus. Da hun er begravet på Jerslev kirkegård den 28. august 1870, indskriver præsten hende som Ane Kathrine Kristensen, der var indsidder Søren Sørensens kone fra Langthjem og 31 år gammel. Hun blev dog kun 30 år.

Ane Cathrine Christensdatters far, Christen Simonsen, dør 8 år senere i Hallund den 15. april 1878. Begge Christen Simonsen børn døde temmelig unge og før de blev 31 år gamle, så livet har ikke været let for den gode mand.

Relationer: Karna Kristense Emilie Jørgensen  <- Kaja Martin Charlotte Birgitte Svendsen <- Maren Martine Sørensen <- Ane Cathrine Christensdatter 

Ane Cathrine Christensdatter som indskrevet i Hallund kirkebog. Præsten burde fremhæves i dansk præstehistorie for sin håndskrift.

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

23.08 | 07:42

Hej Gunhild
du kan kontakte mig på min mail.. jetokri@gmail.com
hilsen Jette

...
22.08 | 17:57

Gunhild Dalgaard. Jeg er også i familie med Anders Christensen Gudesen. Han er min 3 x tipoldefar på min mors side. Jeg vil gerne i kontakt med Jette T. Kristen

...
12.08 | 11:07

Jeg er i familie med Anders Christensen Gudesen. Min 4 X tipoldefar på min mors side. Jeg er meget glad for at jeg fandt en masse på denne side.

...
13.06 | 17:05

I din søgen i dette område - er du så stødt på et tilnavn "Amme" som mine aner havde. Så vidt jeg har kunnet spore så er de i Hallund-området i 1700-1800 tallet

...
Du kan lide denne side