Karna Kristense Emilie Jørgensen (1911 - 1984)
2 af 2 - Karna Kristense Emile

bliver født i Estruplund skovfogedbolig lørdag den 5. august 1911. Hendes forældre er beskrevet som skovløber Rasmus Jørgensen og hustru Kaja Martine Charlotte Birgitte Svendsen, som er 21 år på daværende tidspunkt – Rasmus er 39 år og nu i andet ægteskab. Forældrene er først blevet gift to måneder før Karnas fødsel i Råby kirke af sognepræsten Anders Peter Andersen, da Kaja bor med sine forældre i Demstrup Huse i Råby sogn, dvs. Kaja er gravid i 7. måned.

Karna Kristense Emilie Jørgensen bliver døbt søndag den 15. oktober 1911 i Estruplund kirke af sognepræsten Johan Andreas Ohrt.

Fadderne er fodermester Karl Sørensen og arbejdsmanden Konrad Rasmussen fra Demstrup samt Karl Johan Andersen og Kristian Sørensen fra Estruplund Huse.

Det siges om Estruplund omkring den periode: ”I Estruplund sogn var flertallet af de kirkesøgende Grundtvigianere med selskabelighed, dans og gilder”, så det er nok blevet fejret på behørig vis.

 

Mellem 1912 og februar 1915 familien Rasmus Jørgensen væk fra Estruplund, idet den flytter til Favrskov gods i Lyngå sogn.

 

Karna Kristense Emilie Jørgensen bor som 10-årig stadigvæk under Favrskov ved folketællingen i 1921 sammen med forældrene, de 2 helsøstre samt halv-broren.

 

Familien Rasmus Jørgensen flytter til Gyllingnæs i Gylling sogn mellem 1921 og 1925.

 

Karna Kristense Emilie Jørgensen konfirmeres nemlig i Gylling kirke søndag den 4. oktober 1925. Præsten skriver, at hun er datter af arbejdsmand Rasmus Jørgensen og hustru Maja Martine Charlotte Birgitte Svendsen i Gyllingnæs. Hmm… hun hedder da Kaja!

 

Siden hen flytter familien Rasmus Jørgensen videre sydpå i nærheden af Boller gods syd for Horsens.

 

Det vides ikke, hvor Karna Kristense Emilie er henne ved folketællingen i 1930. Hun er ikke i Boller, hun er ikke i Fårup, og hun er ikke i Asferg hos forældrene.

 

Karna Kristense Emilie Jørgensen ender i Fårup mellem folketællingen i 1930 og 1931.

 

Karna Kristense Emilie Jørgensen bliver første gang mor til Doris Mejlby mandag den 26. december 1931 i Fårup, hvor Karna altså endnu ikke er blevet gift. Om gudmor og faddere skriver præsten i kirkebogen:
Gudmor: Arbejdsmand Rasmus Jørgensens Hustru Kaja af Asferg By og pige Dagmar Jørgensen af Randers. Faddere: Arbejdsmand Rasmus Jørgensen af Asferg, Arbejdsmand Robert Christensen af Randers og Arbejdsmand Konrad Rasmussen af Østervangs Mark.
Doris Mejlby dør i Søborg i 2017.

 

Karna Kristense Emilie Jørgensen bliver gift med Anton Mejlby, og det sker i Asferg den 26. september 1934 som en borgerlig vielse, og brylluppet registreres registreres da også i Asferg kirkebog. Anton beskrives da som arbejdsmand i Asferg, og Karna beskrives som husassistent i Asferg. Begges forældre er bosiddende i Asferg i 1934. Man finder også brylluppet i Ægteskabsbogen fra Randers Købstads Giftefoged. Der angives det, at vidnerne ved brylluppet er husmand Niels Christian Mejlby af Asferg og husmand Rasmus Jørgensen af Asferg, dvs. brudeparrets fædre. Attesten for, at bevislighederne er i orden er skrevet af sognepræsten for Asferg den 22. januar 1934. Selve vielsen foretages af malermester Chr. Ildvad, der sætter sin underskrift sammen med brudeparret og deres fædre.

Karna Kristense Emilie Jørgensen
Karna Kristense Emilie Jørgensen efter 1934

Karna Kristense Emilie Jørgensen bliver mor til Ricardt Mejlby søndag den 10. februar 1935 i Fårup Stationsby. Ricardt Mejlby dør i Frederikssund den 15. marts 2016, hvor han er 81 år gammel.

 

Karna Kristense Emilie Jørgensen bliver mor til sit tredje barn Benny Mejlby mandag den 11. juli 1938 i Fårup. Præsten skriver følgende om gudmor og faddere, da Benny er døbt i Fårup kirke den 7. august 1938:

Rentier Rasmus Jørgensen og hustru Kaja Jørgensen af Asferg samt enken Maren Svendsen af Randers foruden Anton Mejlby selv.

Enken Maren Svendsen af Randers må jo være drengens mormors mor, Maren Martine Svendsen, altså Bennys oldemor, der først dør i 1949. Benny Mejlby dør i Hvidovre i 2008.

 

Karna Kristense Emilie Jørgensen og Anton Mejlby flytter fra Fårup til Asferg mellem august 1938 og november 1940.

 

Da der skrives folketælling over Asferg sogn den 5. november 1940, bor Karna Kristense Emilie Jørgensen og ægtemanden, Anton Mejlby, på matrikel 42 i Asferg. Ægtemanden er for tiden arbejdsløs, skrives der, og hendes erhverv er angivet som husgerning i hjemmet. Hos ægteparret bor deres tre børn på daværende tidspunkt fødte børn: Doris, Richardt og Benny.


Efter Benny bliver Karna Kristense Emilie Jørgensen mor til Tommy Mejlby mandag den 5. januar 1942, men han er født misdannet og dør som spæd onsdag den 11. februar 1942.

Den 3. maj 1942 er både Karna Kristense Emilie Jørgensen af Asferg og hendes mand, Anton Mejlby, faddere i Svenstrup kirke, da hendes svoger, boelsmand Karl Georg Mejlby af Svenstrup Mark, får døbt en søn med navnet Niels Mejlby.

 

Den fjerde søn, Lindy Mejlby, bliver født Karna Kristense Emilie Jørgensen søndag den 19. december 1943 i Asferg.

Karna Kristense Emilie Jørgensen af Asferg er fadder den 19. marts 1944, da hendes svoger på Svenstrup Mark i Svenstrup sogn, Karl Georg Mejlby, får døbt endnu en søn, der får navnet Peter Mejlby. Drengen er født den 3. marts 1944. Det er kun forældrene selv der er hhv. gudmor og faddere foruden Karna.


Karna Kristensen Emilie Jørgensen af Asferg er gudmor i Svenstrup kirke i Randers Amt den 4. august 1946 for svogeren, boelsmand Karl Georg Mejlby og dennes hustru Marie Clausen af Svenstrup Mark, da parret får døbt en datter med navnet Tove Mejlby. Desuden er Karnas ægtemand, Anton Mejlby, også fadder denne dag.


Familien med Karna Kristense Emilie Jørgensen flytter fra Jylland til Sjælland i 1947, idet tiderne ikke gør det muligt for Karnas mand at finde arbejde i Jylland.

Da Karna Kristense Emilie Jørgensen sætter sin underskrift ved brylluppet i 1934.
Karna Jørgensen på Sjælland efter 1947
Karna Kristense Emilie Jørgensen bliver mor for sidste gang lørdag den 21. august 1948 i Køng Højbro på Sjælland, hvor Freddy Mejlby fødes. Da Freddy døbes søndag den 12. september 1948 i Køng kirke, skriver præsten, at forældrene er Fodermester af Køng Højbro Anton Mejlby og hustru Karna Kristensen Emilie f. Jørgensen. Freddy dør i november 2009.

Fredag den 26. december 1952 er Karna Kristense Emilie Jørgensen fadder i Præstø kirke til Bjarne Mejlby Nielsen. Om fadderne skriver præsten: ”Arbejdsmand Anton Mejlby og hustru Karna Emilie, født Jørgensen (bar barnet) Skibinge Hestehave. Forældrene er gårdbestyrer Svend Aage Bjerre Nielsen og Doris Mejlby af Granlygård på Skibinge Mark, der begge står faddere for deres søn. Der er ikke andre faddere ved denne begivenhed.

Den 12. april 1953 bliver Karna Kristense Emilie Jørgensens søn, Benny Mejlby af Skibinge Hestehave, konfirmeret i Præstø kirke af hjælpepræsten Harry Hansen, og denne skriver, at forældrene er arbejdsmand Anton Mejlby og hustru af Skibinge Hestehave.


Søndag den 11. september 1955 drager Karna Kristense Emilie Jørgensen til Allerslev kirke med ægtemanden, idet hendes barnebarn, Jonna Mejlby Nielsen, bliver døbt. Fadderne beskrives nemlig som arbejdsmand Anton Mejlby og hustru Karna Mejlby af Skibinge Hestehave samt statshusmand Rasmus Nielsen og hustru Anna Nielsen af Lindbjerg i Harridslev sogn i Randers Amt. Forældrene til pigen er bosiddende i Ammendrup i Allerslev sogn.


Lørdag den 12. juli 1958 er Karna Kristense Emilie Jørgensen vidne i Mern kirke, da sønnen Ricardt Mejlby af Bårse bliver gift med Lis Vibeke Andersen af Mern, men som er bosiddende i Skibinge Hestehave, hvor hun arbejder for den lille købmand på Hestehavevej.

Søndag den 22. februar 1959 er Karna Kristense Emilie Jørgensen gudmor i Skibinge kirke til Mai-Britt Mejlby. Om faddere og gudmor skriver præsten: ”Arbejdsmand Anton Mejlby og hustru Karna Kristense Emilie Jørgensen (gudmor) Skibinge Hestehave”. Forældrene er landbrugsmedhjælper Ricardt Mejlby og Lis Vibeke Andersen, og som den eneste fadder er angivet moren, dvs. Lis Vibeke Andersen.


Gennem årene kom børn og børnebørn tit på besøg i Præstø, hvor Karna Kristense Emilie Jørgensen var kendt for sine lagkager, der altid havde marmelade inden i og glasur oven på, så de var oftest meget søde.

 

Karna Kristense Emilie Jørgensen bliver altså mor til i alt 6 børn (1 pige og 5 drenge), hvoraf den ene dreng dør som spæd.

 

Efter Anton Mejlbys død i 1980 forbliver Karna Kristense Emilie Jørgensen boende i det lille røde murstenshus på Hestehavevej 72 i Præstø sammen med puddelhunden Prins.

Karna Kristense Emilie Jørgensen huskede en masse detaljer om sine forældre og bedsteforældre, og hun kendte bl.a. til Langthjem-forbindelsen, selv om hun ikke vidste, hvad denne familie (mormorens) var kendt for. Karna var nok den af Bertel Langthjems efterkommere i vores gren af familien, der mest besad hans gener. Hun kunne også skabe og være kreativ ud over alle grænser, f.eks. lavede hun billeder at ben fra torsk, som blev kogt, behandlet, malet og sat op som billeder, f.eks. af en buket roser.

EFTERLYSNING: HVIS DER BLANDT DENNE SIDES LÆSERE STADIGVÆK ER EN, SOM HAR ET AF DISSE FISKEBENS-BILLEDER, MODTAGES ET FOTO MED KYSHÅND.
 

Karna Kristense Emilie Jørgensen dør den 30. november 1984 på Fakse sygehus som følge af hjerteproblemer, som hun har lidt af igennem mange år. Karna Kristense Emilie blev begravet på de ukendtes grav på Præstø kirkegård. 

Karna Kristense Emilie Jørgensen som indskrevet i Estruplund kirkebog ved dåben i 1911

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

29.09 | 10:54

Opsl. 162 VH. Else Marie

...
29.09 | 10:52

Peder Rasmussen Skous bryllup med Gjertrud Christensdatter Bagge er i Hem kirke 18.10. 1765 Vh. Else Marie

...
15.08 | 17:58

"Den 11. oktober 1725: Anders Fredriksen af Løgager med Pas fæster halvparten af Løgager." Hvad betyder "med Pas"?

...
15.08 | 17:53

11/10 1725 afgiver Hans Nielsen havdelen af Løgager til Anders Frederichsen, da denne halvdel af den store gård var for vidtløftig for HN. Fæster AF så hele L?

...
Du kan lide denne side