Peder Jensen Hvolhøy (1724 - 1784)

125 af 128 - Peder Jensen Hvolhøy

bliver født i begyndelsen af juli 1724 under Hvolhøj i Øster Brønderslev sogn, og Peder Jensen Hvolhøy bliver døbt søndag den 16. juli 1724. Peders forældre er Jens Nielsen Hvolhøy og Kirsten Pedersdatter af Hvolhøj under Øster Brønderslev sogn [Bemærk, at der er også en del af Hvolhøj, der ligger i Hallund sogn]. Peder Jensen Hvolhøy bliver således opkaldt efter sin morfar, da han bliver døbt i den lokale kirke, hvorefter præsten skriver:

Dn. V p Trin. Jens Nielsøns oc Kirsten Pedersdaatters barn Hiul? [Hvolhøy?] noe Peder
                         Testes
               Anne Pedersdaatter
Peder J Graf [Graven]      Anne Pedersdaatter
Anders Christensen         Bodil Hansdaatter 


Peder Jensen Hvolhøys mor, Kirsten Pedersdatter, dør kort før 2. søndag efter H3K i 1737, og hun bliver begravet fra Øster Brønderslev kirke. Peder Jensen Hvolhøy er altså kun 13 år gammel, da han mister sin mor, mens hun kun blev 41 år gammel.


Peder Jensen Hvolhøy bliver nok konfirmeret omkring 1740, men det ser ikke ud til, at konfirmationen er foregået i Øster Brønderslev. Hvis Peder Hvolhøys far allerede på dette tidspunkt er flyttet til Vester Brønderslev, er Peder måske blevet konfirmeret der, og der er da også en Peder Jensen, som bliver konfirmeret i Vester Brønderslev i 1740.

Mellem 1750 og 1759 flytter Peder Jensen Hvolhøy fra Vester Brønderslev til Hvilshøj i Øster Brønderslev sogn.

Peder Jensen Hvolhøy bliver første gang som 36-årig trolovet i Øster Brønderslev den 10. juni 1759 til en enke. Præsten skriver følgende:
Ao 1759 d: 10de Junii, Trinitatis Søndag, en Ung Karl Peder Jensen, og en Enke-Kone Anna Christensdaatter, begge af Hvilshøy. Forlovere: Jens Nielsen Hvolhøy af Vester Brøndersløv bye, og Søren Andersen Hiøring af Hvilshøy bye.
Tillægsnavnet Hjørring hentyder nok til Hjørringgaarden i Øster Brønderslev. Det er sandsynligt, at Peder gennem ægteskabet med enken har fået adgang til en gård i Hvilshøy. Jens Nielsen Hvolhøy er Peders far.


”Peder Jensen Hvolhøy”, som præsten skriver navnet, bliver da også gift med enken Anna Christensdatter i Øster Brønderslev kirke den 1. november 1759. Hun er 47 år gammel på bryllupstidspunktet og derfor ikke i stand til at føde nogle børn til sin nye ægtemand.

Søndag den 15. august 1762, som kirkemæssigt er 10 p Trin 1762, er Peder Jensen Hvolhøy af Hvilshøj fadder i Øster Brønderslev kirke. Den lille pige bliver døbt Kirsten Sørensdatter Kupf, og hendes forældre er Søren Andersen Kupf og Lisbeth Olesdatter af Burholt. Gudmor er Karen Larsdatter fulgt af Karen Knudsdatter af Burholt. Andre faddere er Niels Andersen og Lars Jensen.

Søndag den 15. maj 1763 er Peder Jensen Hvolhøy igen fadder i Øster Brønderslev kirke. Denne gang er det en uægte dreng, som bliver døbt med navnet Søren Christian Jensen Møller. Søren Christians far hedder Jens Christian Møller og er en student fra Aalborg. Moren hedder Anna Kirstine Andersdatter. Andre faddere er Christen Larsen og Niels Ovesen, mens gudmødre er Johanne Jensdatter og Mette Mathisdatter.

Mandag den 11. juni 1770 bliver Peder Jensen Hvolhøys hustru af Hvilshøj, Anna Christensdatter, begravet, og hun blev 58 år gammel. Præsten skriver:
D 11 Junii Trefoldigheds Søndag Peder Jensens hustrue i Hvilshøy Anna Christensdaatter gl: 58 Aar


Tirsdag den 13. august 1771 står Peder Jensen af Hvilshøj forlover for et brudepar i Øster Brønderslev. Det er enkemanden Mads Jensen Hiermislef af Vester Brønderslev og pigen Maren Jensdatter af Ørum, der skal giftes.

Den 9. august 1773 står Peder Jensen af Hvilshøj fadder i Øster Brønderslev kirke for Peder Albertsen og Anne Larsdatter. Parret har fået en søn, der døbes Albert Pedersen denne dag i kirken. Andre faddere fra Hvilshøj er Niels Albertsen, Jens Nielsen, Else Bodelsdatter og Anne Nielsdatter.

Den 17. juli 1774 står Peder Jensen af Hvilshøj nok engang fadder i Øster Brønderslev kirke. Denne gang er det for Rasmus Pedersen og Johanne Marie Larsdatter, der får døbt datteren Johanne Rasmusdatter. Lars Rasmussen og Rasmus Bodelsen fra Hvilshøj er også faddere.

Peder Jensen Hvolhøy bliver nok gik med Maren Jensdatter på et eller andet tidspunkt mellem 1771 og 1779, men der vides ikke mere om det 2. ægteskab. Det forekommer mærkeligt, at Peder Jensen Hvolhøy har giftet sig med en sådan gammel kone på mindst 50 år, og som ikke kunne give ham børn, men sådan er det. Der må have været en anden form for bonus med ved ægteskabets indgåelse.

Søndag den 12. december 1779 begraves Peder Jensen Hvolhøys anden hustru Maren Jensdatter. Hun blev også 58 år gammel.

Det er meget sandsynligt, at Peder Jensen Hvolhøy ikke har fået børn med sine første to hustruer, og i hvert fald ikke drenge, idet den første fødte med Maren Andersdatter bliver opkaldt efter farfaren.

Peder Hvolhøy efter 1780

Peder Jensen Hvolhøy bliver trolovet for tredje gang og gift med Maren Andersdatter [Graven] fredag den 25. februar 1780 i Øster Brønderslev kirke, hvor Peder altså er 57 år gammel. Maren er 27 år og derfor hans første hustru i den fødedygtige alder. Forloverne til brylluppet er Lars Jensen i Hvilshøy og Jørgen Hiørringgaarden af Øster Brønderslev.

Peder Jensen Hvolhøy bliver i slægtstræet far til Jens Pedersen, der døbes søndag den 21. januar 1781 i Øster Brønderslev kirke.

Peder Jensen Hvolhøy af Hvilshøy står søndag den 11. februar 1781 i Øster Brønderslev kirke fadder for Jens Larsen og Anne Jensdatter af Hvilshøy, der har fået en søn, som døbes Peder Jensen som han selv. Jens Larsen er vel søn af den Lars Jensen, der er forlover ved hans sidste bryllup.

Peder Jensen og Maren Andersdatter i Hvilshøj får døbt en søn ved navn Anders Pedersen i Øster Brønderslev kirke den 21. juli 1782. Drengen opkaldes altså efter sin morfar, Anders Larsen Graven. Da lille Anders er døbt i kirke, indskriver præsten ham med følgende:
Dom: 8te post Trinit: d: 21 Julii
Peder Jensens og Maren Andersdaters
Barn af Hvilshøy døbt Anders
                  Faddere
Jens Larsen i Hvilshøy          Jacob Larsens
Anders Larsen paa Graven   Hustrue paa
Anders Andersen                 Kraghede
Skoleholder                         Anne Nielsdatter
                                          i Hvilshøy
[Anders Andersen Skoleholder er Peder Jensen Hvolhøys hustrus lillebror, og Anders Graven er jo morfaren.]
Anders Pedersen er kun 1½ år gammel, da hans far dør. Han bliver først fæstegårdmand i Hvilshøj [1817], senere indsidder på Kraghede [1819], og til sidst husmand i Ajstrup sogn [1820] i Aalborg amt, og han står fadder for flere af sin storebrors børn i Brønden i Ørum sogn. I 1834 er den 52-årige Anders Pedersen stadigvæk husmand i Banevad i Ajstrup sogn, og han er gift med Ane Marie Nielsdatter og har med hende 4 børn. I 1840 er Anders Pedersen tømrer i Ajstrup by og har 4 hjemmeboende børn. I 1845 er han nu husmand i Krathushede i Ajstrup sogn med hustruen og 3 hjemmeboende børn. Anders Pedersen dør den 31. juli 1849 i Ajstrup sogn, hvor præsten skriver, at han var født i Øster Brønderslev sogn og døde som boelsmand på Ajstrup Hede og blev 67 år gammel.

Peder Jensen Hvolhøy bliver altså kun far til 2 kendte børn med sin tredje hustru, og ingen med de 2 første.

Peder Jensen Hvolhøy dør og begraves søndag den 6. juni 1784 i Hvilshøj i Øster Brønderslev sogn. Præsten skriver, at det er Peder Jensen af Hvilshøj, og at han blev 61 år gammel, men han blev måske kun 60. Han efterlader sig en ung hustru med 2 småbørn på 1 og 3 år, idet han jo først fik børn i en meget sen alder.

Relationer: Karna Kristense Emilie Jørgensen <->Kaja Martin Charlotte Birgitte Svendsen <- Maren Martine Sørensen <- Ane Cathrine Christensdatter <- Maren Jensdatter <- Jens Pedersen <- Peder Jensen Hvolhøy  

Peder Jensen Hvolhøy som indskrevet i Øster Brønderslev kirkebog, da han gifter sig første gang i 1759 med enken Anne Christensdatter

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

I går | 10:54

Opsl. 162 VH. Else Marie

...
I går | 10:52

Peder Rasmussen Skous bryllup med Gjertrud Christensdatter Bagge er i Hem kirke 18.10. 1765 Vh. Else Marie

...
15.08 | 17:58

"Den 11. oktober 1725: Anders Fredriksen af Løgager med Pas fæster halvparten af Løgager." Hvad betyder "med Pas"?

...
15.08 | 17:53

11/10 1725 afgiver Hans Nielsen havdelen af Løgager til Anders Frederichsen, da denne halvdel af den store gård var for vidtløftig for HN. Fæster AF så hele L?

...
Du kan lide denne side